Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień od 250 złotych
Facebook Instagram

Więc jak to jest z tym smażeniem na oliwie!

Istnieje wiele wzmianek historycznych, które podkreślają znaczenie oliwy z oliwek w naszej kulturze kulinarnej.

Na przykład Apicjusz ( rzymski autor księgi kucharskiej z czasów Augusta i Tyberiusza), który żył w III wieku naszej ery mówił o technice smażenia, czyli zanurzania w kąpieli z oliwy różnych produktów, takich jak ryby i warzywa.
Od tego czasu do dziś smażenie jest częścią naszej diety, dlatego w tym artykule napiszemy Ci kilka zaleceń dotyczących smażenia i zastosowań oliwy extra virgin.

czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Trzeba podkreślić fakt, iż wszystkie oleje tracą swoje właściwości po podgrzaniu, utleniają się, ale oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia jest tą, który najlepiej wytrzymuje temperatury smażenia. Nawet podgrzana do temperatury 180ºC, nie ulega degradacji w porównaniu do innych olei, które można znaleźć na rynku

Smażenie na oliwie extra virgin z pierwszego tłoczenia jest lepsze niż używanie innych olejów, takich jak olej słonecznikowy czy rzepakowy, ponieważ tłuszcze wielonienasycone, posiadające podwójne lub potrójne wiązania, będą produkować wolne rodniki i toksyczne aldehydy, co nie jest niczym dobrym dla naszego zdrowia, zwłaszcza jeśli podgrzejemy ten olej do zbyt wysokiej temperatury lub użyjemy go ponownie. Jeśli olej, którego używamy, to oliwa extra virgin, będziemy mieli dodatkowe korzyści, ponieważ dostarczane przez nią naturalne antyoksydanty będą działały poprzez zatrzymanie degradacji oksydacyjnej oleju, a smażone potrawy będą zdrowsze.

Oliwa extra virgin nie tylko chroni nasze zdrowie, dzięki odporności na wysokie temperatury, ale także zapewnia inne walory smażenia, których nie mają inne oleje:

  • smażenie w wysokich temperaturach jest szybsze, więc potrawy tracą mniej składników odżywczych.
  • białka zawarte w oliwie z oliwek tworzą na powierzchni potrawy chrupiącą warstwę, która zmniejsza wchłanianie oliwy do środka. W ten sposób wzrost kalorii jest ograniczony, a sok i sole mineralne danego dania są zachowane w środku.

Zatem nie bój się smażyć na oliwie z oliwek extra virgin!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *