O nas
O nas
Wszystko zaczęło się osiem lat temu, kiedy to pierwszy raz zawitałem wraz z przyjaciółmi do słonecznej Italii. Odwiedziliśmy wtedy Neapol, Monte Casino, Formie i oczywiście Rzym. Było jeszcze jedno miasto w którym byliśmy, a mianowicie; Rodi Garganico; leżące na Półwyspie Gargano, w regionie Apulia. Podczas krótkich trzech dni dało się wyczuć, iż w tym miejscu życie płynie inaczej. Jakiś specyficzny klimat, który nam tam towarzyszył i nie dał o sobie zapomnieć, nawet po powrocie do Polski.
Rok później, gdy wraz z żoną wybieraliśmy miejsce na podróż poślubną, wszystko było już jasne; wracamy do magicznej Puglii. Postanowiliśmy wtedy zapuścić się w głąb obcasa. Tak trafiliśmy do barokowego miasta Lecce, nazywanego przez niektórych ‘‘Florencją Południa’’. Tak duża ilość przepięknych kościołów zapierała dech w naszych piersiach. Zaczynaliśmy wtedy sobie uświadamiać, iż ten kawałek włoskiego buta dopiero zaczyna odkrywać przed nami swój potencjał piękna i różnorodności.
Kolejne miasta takie jak; Otranto, Ostuni, Poliniano Amare ,Alberobello, Martina Franca, potwierdzały nasze odczucia. Po tym doświadczeniu wracaliśmy do Apulii jeszcze pięć razy, odkrywając kolejne zjawiskowe miejsca.
To właśnie podczas tych podróży , narodziła się miłość do wina i oliwy, produktów, z których region słynie. Podczas przedostatniego pobytu, wraz z przyjaciółmi zrobiliśmy sobie tourne po Apulijskich młynach oliwnych, nabywając wiedzę na temat wytwarzania oliwy extra virgin. Południowo-włoskie oleje zachwyciły nas swoim charakterem. Są bardzo owocowe, rześkie, wyraźne w swoim smaku.
Przez ostatnie trzy lata, prowadzę aktywne życie w kręgu oliwy. Urządzam często degustacje, na których dzielę się tym co sam usłyszałem od włoskich specjalistów, przedstawiając różnice miedzy tanimi oliwami z marketu, a oryginalnym olejkiem EVO.
zdjęcie rodzinne z miejscowości Brindisi, Krystian z żoną Eweliną i synem Oliwierem
Wyniki są oszałamiające. Całe rzesze degustujących widzą namacalnie, iż tanie oleje komercyjne są produktami oliwopodobnymi, a każdy kto posmakował oliwy premium – jej szlachetnego i wyrazistego smaku- nie chce już wracać do dyskontowych imitacji extra virgin, których cena jest niższa, niż wyprodukowanie jednego litra oleju wysokiej jakości przez uczciwego producenta.
Będąc bogatszym o to doświadczenie, narodził się pomysł, aby apulijskie oleje dotarły do fascynatów diety śródziemnomorskiej w całym kraju. Tak powstała marka ‘’Oliwy Południa’’, która za główny cel wyznaczyła sobie przekazywanie ludziom całej prawdy o oliwie;)
Zapraszam Was serdecznie na wspólna przygodę, w której będę wraz z moja rodziną, przedstawiał Włochy jakich nie znacie i oliwy, w których się zakochacie;)
Pozdrawiam serdecznie,
Krystian Gola – Oliwy Południa.
prezentacja i degustacja jednego z popisowych dań Krystiana