O co chodzi w degustacji?
Degustacja to analiza sensoryczna oliwy służąca do określenia jej jakości.
Podczas naszego pobytu we Włoszech nasi kontrahenci pokazywali nam w jaki sposób degustować oliwy.
To była dla nas bardzo cenna lekcja, podczas której zaczęliśmy zwracać uwagę na różne, do tej pory niezauważalne lub niezrozumiałe dla nas aspekty.
Mianowicie, po wlaniu do szklanego naczynka oliwy, trzeba to naczynko szczelnie przykryć i „nagrzać” dłońmi, aby móc wydobyć zapach oliwy i po prostu ją wąchać.
Dla uściślenia, degustacja polega także na wąchaniu.
Następnie należy „siorbnąć”, tak w tym wypadku możemy „siorbnąć” łyk oliwy, aby dostała się na kubki smakowe znajdujące się na języku, podniebieniu i policzkach.
W taki sposób możemy intensywniej poczuć smak degustowanej oliwy.
Kolejnym sposobem, bardziej powszechnym, degustacji oliw jest jej wylanie na talerz i próbowanie jej z chlebem. Oczywiście chleb typu „włoskiego”, a nie baltonowski wydobędzie smak oliwy;-)
W taki sposób odkryjemy także kolor oliwy, jej gęstość, ale również możemy degustować i porównać więcej oliw, ponieważ degustując sama oliwę może nas po prostu zemdlić. A z chlebem nie musimy się o to martwić.
Podczas degustacji możemy odkryć, że oliwa nam smakuje lub nie.
Ale także, że ma owocowy, gorzki czy pikantny posmak. Nie jest to nic złego, wręcz przeciwnie, świadczy to o wysokie jakości oliwek, które były zbierane, gdy były jeszcze niedojrzałe i zielone na początku kampanii i tłoczone zaraz po zerwaniu z drzew.
Natomiast, gdy czujemy pleśń, zjełczały olej czy posmak sfermentowanego octu, to taka oliwa niestety była zbierana z oliwek, na których rozwinęły się grzyby lub oliwki były poddawane długotrwałemu ogrzewaniu, aby uzyskać z nich jak najwięcej oliwy.
Jeżeli chcesz podegustować różne oliwy, a jesteś z Warszawy lub okolic (bliskich okolic), to zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu 793555761. Zorganizujemy degustację naszych oliw w naszym domu lub przyjedziemy do Ciebie.