Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień od 250 złotych
Facebook Instagram

Dziedzictwo kulturowe na talerzu

Dieta śródziemnomorska, bo to o niej mowa została wpisana na na Listę reprezentatywną niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego przez UNESCO w 2010 roku.

Dieta śródziemnomorska to coś więcej niż dieta, to styl życia, spotkanie z ludźmi jako punkt honoru, gdzie preferuje się kuchnię domową i sezonową, jakość nad ilość. Charakteryzuje się obfitym spożyciem owoców, warzyw, roślin strączkowych, zbóż, aromatycznych ziół i oliwy z oliwek. Umiarkowanym spożyciem produktów mlecznych różnego pochodzenia (głównie kóz i owiec, a w mniejszym stopniu krów), jaj i ryb ze względu na zawartość białka oraz wina tylko do posiłków, ograniczonym spożyciem mięsa i słodyczy.


Oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, głównie ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne: jej codzienne spożywanie stanowi barierę przed chorobami układu krążenia. Ogólnie rzecz biorąc, dieta śródziemnomorska to przepis na dłuższe życie w zdrowiu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *