Darmowa dostawa dla wszystkich zamówień od 250 złotych
Facebook Instagram

Słowo o oliwie

Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej, a znana była już 4000 lat p.n.e. Oliwa wtedy była nie tylko składnikiem dań, ale także służyła do nawilżania skóry jako kosmetyk i lekarstwo, czy nawet środek do opłaty podatków.

Każdy wie jak oliwa wygląda, choć nie każdy poznał prawdziwy smak oryginalnej oliwy, ponieważ oliwa z oliwek jest obecnie jednym z najbardziej podrabianych produktów na świecie.

A smak oliwy jest gorzko-pikantny, który jest świadectwem wysokiej zawartości cennych polifenoli, z akcentami owocowymi czy trawiastymi. W zależności od rodzaju, czasu zbioru i tłoczenia czy temperatury, nawodnienia oraz regionu, w której jest uprawiana oliwka, oliwa będzie miała swój specyficzny posmak. Tylko naturalny proces ekstrakcji stosowany do produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia, że ​​zachowuje ona wszystkie składniki odżywcze i przeciwutleniacze, szczególnie związki polifenolowe.

A co to są związki polifenolowe? To przeciwutleniacze, bardzo silne, które wspomagają organizm przed wolnymi rodnikami. A co to są wolne rodniki? To cząsteczki, które uszkadzają komórki i powodują wiele chorób i przyśpieszają procesy starzenia. Zyskujemy zdrowie i urodę jedząc pyszne dania z oliwą wysokiej jakości.

Jakie to proste.